tagen från ST


- Alex dricker ur nappflaska fyra gånger om dagen. Även en liten dos av ett farligt ämne känns oroande när barnen får i sig det vid upprepade tillfällen, menar Prathuang Hansson som tycker att flaskorna borde tas bort från marknaden.
Foto: Maria Eilertsen Klicka på bilden för att beställa bilden


Nappflaskor av plast oroar föräldrar

SUNDSVALL (ST) 2008-10-02 03:00

Vissa nappflaskor och förvaringskärl har visat sig innehålla den farliga kemikalien, bisfenol A, som sedan tidigare har förbjudits i bitleksaker.
Oroliga föräldrar efterfrågar nu alternativa flaskor med bättre märkning och mer information.


Kommentera artikeln

Kemikalien bisfenol A, kan enligt nya studier ge långsiktiga hormonstörningar och skada inlärningsförmågan. Kemikalien, finns bland annat i plastmuggar, nappflaskor och förvaringskärl och kan läcka ur plasten vid uppvärmning.
   - Jag tycker att de nappflaskor som innehåller den plasten borde tas bort. Det är svårt för en förälder att veta vilken som är farlig och inte, säger Prathuang Hansson, mamma till ettårige Alex.
   Ändå ökar användningen av bisfenol A över hela världen och det har fått många forskare att börja ta reda på hur kemikalien påverkar oss människor.
   Amerikansk forskning har gjorts på ett antal apor och resultatet som redovisat tyder på att bisfenol A även vid små doser hämmar synapsbildningen i hjärnan som ska vara avgörande för inlärningsförmågan och minnet. När kommunikationen mellan hjärnans celler störs anses även att risken ökar för psykiska sjukdomar och depression.
   Små barn på upp till sex månader som dricker modersmjölkersättning i nappflaskor av polykarbonat är enligt Livsmedelsverket den grupp som kan få i sig mest bisfenol A.
   - Många föräldrar har varit väldigt oroliga och frågat efter alternativa flaskor sedan undersökningen publicerades i media, säger Helena Edström, butikschef på Skämtsaker och barnvagnar i Sundsvall.
   Hon har fått en del information från leverantörerna, men tycker att uppmärkningen på flaskorna är dåliga och tror att debatten som nu kommit igång kan påskynda leverantörernas utveckling av nappflaskor utan bisfenol A.
   - Om kunderna efterfrågar annat, så finns det en marknad för leverantörerna att tillgodose kunden.
   De reglerande myndigheterna i EU och USA anser i dagsläget inte att de oroande djurförsöken är relevanta för människor och att ämnet är ofarligt vid den dos som tillåts i dag.
   Forskarna tycker däremot att resultaten är alarmerande och ämnet är sedan tidigare känt för att vara cancerframkallande. Bitleksaker som innehåller ämnet har sedan många år varit förbjudna i Sverige.


   Här är nappflaskorna som kan läcka bisfenol.
   Märke och tillverkare
   Esska Esska
   Bambino Bambino Mam
   Avent Philips
   Rock star baby Nova Care
   Baby Nova Nova Care


   Fler varumärken som har polykarbonatflaskor: Elodie, Nuk, Nuby, Dr Brown, Lundmyr of Sweden.

   Märken med bisfenol A-fria nappflaskor:
   Tupperware (plast)
   NUK (plast och glas)
   Baby Nova (plast och glas)
   Bambino Mam, "Ultivent" och "Drink Easy" (plast)
   Nuby (plast)
   Medela (plast)
   Klean Kanteen (rostfritt stål)
   Evenflo (glas)
   Born Free (glas och plast)
   Källa: Tillverkarna och Barnnet
   

Kommentarer
Postat av: T

Ja det är ett otyg det där... Vad surt för er som köpt BPA-läckande flaskor rätt nyligen, men det gäller ju att hålla sig uppdaterad... MAM har en flaska som rymmer 330 ml, men köp inte på barnens hus! Coop och Ica har flaskorna nästan 20 kronor billigare!

2008-10-02 @ 15:23:10
Postat av: ♥Therese Mamma till Melwin♥

T om tagen från ST:

Ja det är ett otyg det där... Vad surt för er som köpt BPA-läckande flaskor rätt nyligen, men det gäller ju att hålla sig uppdaterad... MAM har en flaska som rymmer 330 ml, men köp inte på barnens hus! Coop och Ica har flaskorna nästan 20 kronor billigare!

IP: 81.226.40.199



SVAR:



VIlken ica butik ha ha MAM 330ml då? Ha aldrig sett.. :(

2008-10-02 @ 16:31:31
URL: http://livetsommammma.blogg.se/
Postat av: Malin

Läcka bisfenol: gör de bara om temperaturen går upp i 170 grader i en timme och om flaskan är jätte repig!!!

2008-10-02 @ 19:14:31
URL: http://mammasnova.blogspot.com
Postat av: Malin

Tråkigt att dom skriver artiklar utan att ta reda på all fakta !!!

2008-10-02 @ 19:15:40
URL: http://mammasnova.blogspot.com
Postat av: T

Visst är det små nivåer, men då det finns länder som förbjudit flaskorna tar jag hellre det säkra före det osäkra! OM det är farligt och mitt barn tar skada, då jag var medveten om risken skulle jag känna mig riktigt usel? Speciellt då MAM ändå gör extremt bra flaskor som kan maskindiskas, och som är garanterat giftfria. Det är många saker som säkert inte är så farliga, men OM risken finns - varför riskera det? För forskningen är ändå bristfällig, och även om SLV inte avråder i nuläget så har de ju beordrat fram mer forskning = de är inte säkra på att det INTE är farligt.

2008-10-03 @ 21:11:35
Postat av: T

Glömde visst en grej: på coop finns de i alla fall.

2008-10-03 @ 22:39:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0